info@eimzadanismanlik.com

Kök Serti̇fi̇ka Ne Demekti̇r?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
14 Temmuz 2021, Çarşamba
Kök Sertifika Ne Demektir?
Kök Sertifika Ne Demektir?
Kök Sertifika Ne Demektir?

Kök Sertifika Ne Demektir?

Kök sertifika, merciiye ait olan kendi dijital sertifikasıdır.  Bu sertifika, tarayıcı ve farklı servislerin bağlantı güvenliğini, doğrulamasıdır. Kurumların, elektronik ortamlardaki güvenilirliğinin sağlanması amacıyla kök sertifikalar kullanılır. Kök sertifikalarla, imza tanımlaması ve doğrulama işlemlerinin problemsiz bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla kullanılır.

Kök sertifikalar, sunucu veya nitelikli olarak üretilen sertifikaların imza oluşturma verisiyle, ESHS’nin kurumsal kimliğini taşımasını sağlayan dijital bir sertifikadır. Kök sertifika üç ana bölüme ayrılır. Bu bölümler;

Üst Kök -  kendinden imzalı bölüm

Ana Kök- üst kökten imzalanmış bölüm

Ast Kökler- uygulama anahtarlarıyla imzalanmış olan bölüm

Kök Sertifika İle Bilinmesi Gerekenler

Elektronik İmza Kanunun uygulanması için Yönetmelik gereğince, ESHS tarafından gerçekleşecek faaliyetler sonucunda, 7 gün içerisinde kendi internet adresinde yayınlanmış olur. Ulusal yayın yapan 3 gazete de ilan vermek şartıyla da kamuoyuna duyuru yapılır. Gazete ilanları, BTK tarafına ileterek denetlenmesinin yapılmasını sağlar.

Kök sertifika, güvenlik bakımından mevcut sertifikaların en yüksek seviyesinde yer alır. Bu yüzden pek çok geliştiriciler ise yüksek güvenliğinden dolayı kök sertifikaları kullanmaktadır. Eğer ki Hükümet ya da farklı bir kurum tarafından kötüye kullanım durumu fark edilirse, şifreli iletişimlere bağlı olarak casus yazılımı devreye girer. Bu yazılım sayesinde ise özel verilere erişim yapılabilir. Casus yazılımı yüklenmesiyle de, elektronik ortamlardaki güvenlik seviyesi kök sertifikayla arttırılmış olunur.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
UA-143383028-1