info@eimzadanismanlik.com

Elektroni̇k İmzanın Avantajları Nelerdi̇r? Ne Sağlar?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
14 Temmuz 2021, Çarşamba
Elektronik İmzanın Avantajları Nelerdir? Ne Sağlar?
Elektronik İmzanın Avantajları Nelerdir? Ne Sağlar?
Elektronik İmzanın Avantajları Nelerdir? Ne Sağlar?

Elektronik İmzanın Avantajları Nelerdir? Ne Sağlar?

İmza sahibinin elektronik ortamdaki imzası, e- imzadır. Elektronik ortamdaki her çeşit dokümanlarının imzalanması, yasal değer taşıması amacıyla elektronik imzaya ihtiyaç duyulur. Çağımızda artık ıslak imza gibi e- imza kullanımı da yaygın şekilde yapılmaktadır.  Elektronik imza sayesinde, imzanın hangi şahsa ait olduğunun anlaşılması sağlanmış olunur. Böylelikle internet ortamında yapılacak her türlü işlemin inkâr edilmesinin kalkmasını sağlayacaktır. Daha güvenli bir şekilde elektronik ortamlarda işlemlerin yapılması amacıyla önemlidir.

Elektronik İmzanın Avantajları Nelerdir?

Elektronik ortamlarda bu yollara başvurulması, kullanıcılar açısından da büyük bir avantaj içeriyor. Bu yüzden artık e- imza kullanımı, dijital ortamlarda da sık sık tercih edilen yollardan biri olmayı başarıyor.  Elektronik imzanın şüphesiz en önemli özelliği, kendi imzanızla hukuki bir eş değerlilik taşıyacak olmasıdır. Elektronik ortamdaki imzanız, sizin sorumluluğunuz altında olacağı gibi inkâr edilemez. Böylelikle çevrimiçi işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde yapma imkanına sahip olursunuz. Resmi işleriniz içinde e- imza yoluna başvurmanız mümkündür. Resmi işlemlerin daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlamış olur.

Elektronik imzanın avantajları tek bir tane olmamakla birlikte, birden fazladır.  Zamandan tasarruf yapmanıza yardımcı olur. Çünkü e- imza sayesinde karşı tarafa imzanızı çok hızlı bir şekilde iletmiş olursunuz. Yalnızca zaman konusuyla sınırlı kalmaz ve maliyet açısından da ekonomik tasarruf sunar. Elle atılacak imzalarda kâğıt ihtiyacı oluşurken, elektronik imzalarda kâğıt konusunda tasarruf sağlanmış olunur. 

Elektronik imzanın imza sahibi açısından sağlayacağı diğer avantajlarının neler olduğunu saydığımızda;

  • İnternet bağlantısının olduğu hemen her yerde kolayca e- imzanızı yollayabilirsiniz.
  • Kargo gibi masrafların önlenmesine yardımcı olur
  • İnternet ortamdaki karşılıklı güvencelerin atılması sağlanmış olunur
  • Hukuki haklar, elektronik ortamlarda da yer almış olur

Elektronik İmza Başvuru İşlemleri

Elektronik imza için bireysel ya da kurumsal olmak amacıyla iki farklı başvuru işlemleri gerçekleştirmeniz mümkün olur.  Bireysel şekilde başvuru işlemlerini yapacak olanlar için Sürücü belge fotokopisi ya da kimlik belgesi gerekir. Nitelikli elektronik sertifika için ise  NES başvuru formu haricinde, NES son kullanıcı Tahahütnamenin de hazırlanması istenecektir.

Kurumsal başvurunuzda da bireysel başvuruda istenen hususlar geçerlidir. Bunlara ek olarak ise Ticaret odası Faaliyet Belgesi ve İmza sirkülerinin aslı istenmektedir. Tüm bu istenecek olanları yerine getirdiğiniz zaman ise internet ortamda artık bireysel yahut kurumsal e- imzanız olacaktır. Bireysel ve kurumsal başvuru sözleşmesini onaylamanız yeterli olur.  İzleyeceğiniz bu yol sayesinde, internet ortamlarında e- imzanızı atabileceksiniz.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
UA-143383028-1