info@eimzadanismanlik.com

E İmza Nedi̇r?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
14 Temmuz 2021, Çarşamba
E İmza Nedir?
E İmza Nedir?
E İmza Nedir?

E İmza Nedir?

Elektronik ortamda, verinin bütünlüğü bozulmadan karşı tarafa yollanan bir imzadır. Islak imza ile eş değer diyebileceğimiz bir imza çeşididir. Daha çok kimlik doğrulama amacıyla kullanılmış olan mantıksal bir veri olduğunu söyleyebiliriz. İmza yerine sorunsuz bir şekilde kullanılabilen, elektronik ortamdaki yasal kimlik doğrulama sistemdir.

E İmza Ne İşe Yarar?

E imza ne işe yarar, elektronik ortamdaki imzalanan verinin kim tarafından yapılmış olduğunu görmemizi sağlar. Hem veri kontrolü hem de güvenliğinin sağlanması amacıyla başvurulan yollardan biridir.

E imza, bilgi bütünlüğü bozulmadan, bilginin taraflarının kimliklerini doğrulayan bir sistemdir. E- imzalarında bireysel ve kurumsal olmak koşuluyla farklı tip çeşitleri bulunur. E – imzalar, imzalanmış olan metine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Elle atılan imzaya göre daha farklı özelliklere sahiptir. Elle atılan imzalarda olduğu gibi tek bir imza yoktur. Elektronik imza sırasında kullanılan bazı anahtarlar vardır ve bu fonksiyonlar üzerinden imzalama yapılır.

Elektronik İmza, Elle Atılan İmzayla Eş Değer Midir?

Elektronik imzalar, elle atılmış olan imzayla eş değer hükmündedir. Veriler ıslak imza da olduğu gibi senet hükmünde sayılır. Fakat e-imzaların geçerli olup olmadığı bazı yerler olabiliyor. E- imza kullanılamadığı istisnai durumların neler olduğunu sıralamamız gerektiğinde;

  • Veraset
  • Evlenme
  • Emlak alım satım işlemleri

Gerçekleştirirken e-imza kullanılmaz ve bu işlemlerin geçerli olması içinde ıslak imzaya başvurulur. E- imza ücretleri, imza geçerlilik süresine göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama 1-3 yıl içerisinde e-imza ücreti ödenmiş olunur.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
UA-143383028-1