info@eimzadanismanlik.com

Serti̇fi̇ka İptali̇, Askıya Alma, Serti̇fi̇ka Yeni̇leme, Anahtar Yeni̇leme Nedi̇r? Nasıl Yapılır?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
14 Temmuz 2021, Çarşamba
Sertifika İptali, Askıya Alma, Sertifika Yenileme, Anahtar Yenileme Nedir? Nasıl Yapılır?
Sertifika İptali, Askıya Alma, Sertifika Yenileme, Anahtar Yenileme Nedir? Nasıl Yapılır?
Sertifika İptali, Askıya Alma, Sertifika Yenileme, Anahtar Yenileme Nedir? Nasıl Yapılır?

Sertifika İptali, Askıya Alma, Sertifika Yenileme, Anahtar Yenileme Nedir? Nasıl Yapılır?

Elektronik sertifika kullanımının iptali, süresinin dolmasıyla birlikte gerçekleşmiş olur. Aynı zamanda sertifika iptali içinde sertifika sahibi tarafından iptal beyanında bulunulması gerekir. Kimi zaman elektronik imzanın kaybedilmesi durumunda da, e- imza iptal talebi olabiliyor. E- imza iptalinin en hızlı şekilde yapılması için ESHS’ler ile iletişime geçmeniz gerekecektir. Hızlı bir şekilde iletişim numaraları aracılığıyla iletişime geçerek iptalinin yapılmasını iletebilirsiniz.

Tüm bunların haricinde elektronik sertifikanın, geçerlilik süresini yitirmesiyle birlikte sertifikanızın iptali gerçekleşmiş olur.

Sertifika İptali Hangi Durumlarda Gerçekleşir?

Geçerlilik süresinin yanı sıra aşağıda belirteceğimiz hususlar da sertifikanın iptalini belirtir;

  • Sertifika sahibi tarafından sertifikanın iptal edilmesinin beyanı
  • ESHS tarafından yapılmış tespitler sonucunda, sertifikanın taklitine rastlanması veya sertifikayla ilgili olarak yanlışlık olması
  • Sertifika içerisinde yer alan bilgiler ile ilgili olarak bir yanlışlık olması
  • Sertifika sahibiyle ilgili olarak kayıp, gaiplik, ölüm yaşanması
  • İmza oluşturma verisinin kaybedilmiş olması
  • İmza oluşturma verisinin çalınması, üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesi, kullanımının riske dönüşmesi halinde
  • İmza oluşturma araçlarının kaybolması, güvenilirliğini yitirecek duruma gelmesi ve yahut bozulması
  • Elektronik sertifikanın sözleşme yükümlüklerine göre değil de , aykırı şekilde kullanıldığının fark edilmesi
  • ESHS tarafından verilen e- sertifika hizmetlerinin durdurulması halinde sertifikanın iptali gerçekleşmiş olur.

Sertifika Askıya Alma

Sertifika, kaynağın doğruluğunun oluşturulma aşamasına kadar sertifika askıya alınır. Sertifikanın iptali gibi bir durumun olup olmadığının sonuçlanmasına kadar da sertifikanız askıya alınarak bekletilir. Sertifika askıya alındığı zaman ise üçüncü kişiler tarafından doğrulanamaz ve kullanımı mümkün olmaz. Eğer ki kişisel kullanım amacıyla sertifikaları devam ettirmek isteyenlerin, süresi dolmuş olan sertifikalarını mutlaka yeniletmeleri gerekecektir.

Sertifika Yenileme Nedir, Nasıl Yapılır?

Elektronik sertifikanın bir yıldan başlayarak üç yıla kadar değişkenlik gösterebilecek bir kullanım süresi bulunmaktadır. Geçerlilik süresi tükendiği zaman ise, sertifika sahibi tarafından yeniletme talebinde bulunması gerekecektir. Sertifika yenileme için, sertifika bilgileriyle ilgili olarak bir değişiklik durumu olmaması gerekir. Eğer sertifika bilgilerine dair bir değişiklik olmazsa, yenileme işlemi yapılır. Aynı zamanda sertifika yenilemeyi yapacak olan sahibin, imza oluşturma ve imza doğrulama verileri de yenilenir.

Sertifika Anahtar Yenileme Nedir? Nasıl Yapılır?

Sertifika yenilemek isteyenler, sertifika geçerlilik süresi dolmadan 3 ay öncesinden taleplerini iletmeleri gerekir. Ayrıca elektronik sertifika kullanıcıları, anahtar yenileme içinde aynı şekilde girişimlerini yapmaları gerekir. Sertifika anahtar yenileme ile ilgili olarak talepleriniz, ESHS’ler tarafından da değerlendirmeye başlanmış olunur. ESHS tarafından sertifika yenileme üretimleri gerçekleşir. Böylelikle daha önce elektronik sertifika kullanan sahibe, yeniden geçerli olacak sertifika tanımlaması yapılır. Ayrıca gizlilik ve güvenliğin daha üst düzeye çıkarılmasını sağlamak amacıyla, kullanıcının isteği doğrultusunda anahtar yenileme işlemleri yapılmış olunur. Yeni bir anahtar çifti oluşturulmasıyla, elektronik sertifikanızı güvenle kullanmaya başlamış olursunuz.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
UA-143383028-1